top of page

Waar het allemaal begon.

Bijgewerkt op: 10 mrt. 2023

Wie verzint dat nou, Indoor Mountainbike?

Hoe een wild idee - in 13 jaar - veranderde in werkelijkheid.


Het is een regenachtige dag, midden in december, Tobias staat klaar in zijn fietstenue om een tocht van 55 kilometer te trotseren. Hij kijkt fronsend naar buiten, jammer dat het weer niet meezit, denkt hij bij zichzelf. Maandenlange voorbereiding en trainingen zijn aan deze dag voorafgegaan, toch nog maar een extra warmtelaagje aantrekken, niets zal deze dag in de weg zitten.

Zijn fiets heeft hij de dag ervoor flink in watten gelegd en voorzien van nieuwe remblokjes, een nieuwe ketting en tandwielen. Zorgvuldig brengt hij voor vertrek hier en daar nog even een laagje kostbare smeermiddeltjes aan, checkt zijn bandenspanning en steekt een energybar in zijn tas. Hij is er klaar voor. Met goede moed vertrekt hij vroeg in de ochtend om aan de drie uur durende tocht te beginnen, niet wetende dat hij uiteindelijk met veel tegenslag pas na vier uur de finishlijn zou bereiken. De sneeuw, vorst en dooi zorgen voor de nodige pech en natte omstandigheden. De remschoenen en remschijven zijn halverwege de tocht al afgeschreven door de schurende modder en het zand. Met stijve vingers en kleumend van de kou, voert hij de hoognodige reparaties op zijn knieën in het natte gras, langs de route uit. Hardop vraagt hij zichzelf af, waarom doe ik dit eigenlijk? Dat kan toch leuker?


En daar, langs een modderige route in Voorthuizen, is plotsklaps het zaadje voor Indoor Mountainbike gepland.


Van een idee, tot een plan.


Tobias denkt, eenmaal thuis van de teleurstellende tocht, terug aan de vele keren dat hij met een oude fiets, in zijn plantenkas van de ene naar de andere kant fietste. De aangename temperatuur, geen bagger, en toch een ruimtelijk gevoel. Binnen lijk je ook wel harder te gaan, alles zoeft aan je voorbij. Waarom zou je eigenlijk niet in een kas kunnen mountainbiken?


Met die plannen in gedachten, schuift hij in 2006 aan bij de gemeente. Ambtenaren kijken elkaar enigszins ontdaan aan, bínnen mountainbiken, wie verzint nou zoiets? En waar zou dat dan moeten? Er ontstaan ingewikkelde vraagstukken, en het komen tot een locatie zal nog jaren gaan duren. In 2014 komt er een bij uitstek geschikte locatie te koop, een die zelfs als potentiële locatie eerder was aangewezen door de gemeente. En dus volgt er een aankoopprocedure, met het doel om eindelijk na jaren die begeerde vergunning aan te kunnen vragen. Inmiddels is Tobias met dochter Debbie en adviseurs, druk bezig om de vergunningsaanvraag in te dienen. Er volgen veel gesprekken, onderzoeken en uiteindelijk afwijzingen. "Leuk plan hoor, maar nu nog even niet", is de boodschap de ze te horen krijgen. Vergelijkingsmateriaal is er niet, en zo kwamen ze er al gauw achter dat de meeste mensen - die ze vertellen over dit unieke plan - geen goed beeld hebben bij de indoor mountainbike route die ze voor ogen hebben. Tobias beslist, samen met dochter Debbie en inmiddels schoonzoon Mitchel (tevens fanatiek mountainbiker), om de route te gaan bouwen in de braakliggende kas, om de ambtenaren en gemeenteraadsleden wérkelijk te kunnen laten zien wat de bedoeling is en ze van dichtbij kennis te laten maken met mountainbiken.

Open voor publiek

Uiteindelijk na jarenlange inspanning en 0 resultaat, mismoedige momenten en hoopvolle gebeurtenissen, is daar in 2019 het verlossende woord, op een paar laatste eisen na, en een bezwaarschriftentraject, wordt de vergunning in augustus 2020 afgegeven. Een laatste maand wordt keihard gewerkt om uiteindelijk op 19 september 2020 de deuren voor het eerst te openen, 14 jaar na het ontstaan van het idee is het eindelijk zover, en kunnen de deuren open voor publiek. Het is spannend, maar het enthousiasme wint en binnen korte tijd hebben we de eerste blije bezoekers te pakken, voer om door te gaan. En toen... brak er wereldwijd corona uit! Maar dat verhaal is voor later.

In deze blog ga je leuke verhalen lezen, uit onze eigen ervaring, als ondernemers, mountainbikers en natuurlijk ook toffe nieuwtjes over de ontwikkeling van Indoor Mountainbike. Volg ons hier!

ความคิดเห็น


bottom of page